Kunskap och tradition sedan 1877
Synundersökningar
En synundersökning innebär att man tar reda på hur bra ögat ser, utan och med synkorrigerande glas, på långt och nära håll. Först kontrolleras synskärpan på långt håll med hjälp av en synundersökningstavla med bokstäver (optotyper). Ett normalt öga kan läsa raderna 0,8 - 1,2 på avstånd utan korrektion. Detta är ögats synskärpa eller visus. Man använder - och + glas för att få fram närsynthet, översynthet och astigmatism, alltså den synkorrektion som krävs för att man ska se bra på långt håll. Närsynthet Ett närsynt (myopt) öga ser dåligt på långt håll men bra på nära håll. Ögat bryter ljuset för starkt och detta kan korrigeras med -styrkor. Styrkorna anges i dioptrier. Översynthet Ett översynt öga ser ofta bra på långt håll men dåligt på nära håll. Ögat bryter ljuset för svagt. Detta korrigeras med +styrkor. Astigmatism Ett astigmatiskt öga kan se suddigt både på långt och nära håll. Ögat är inte helt symmetriskt. Det bryter ljuset olika i olika riktningar. Korrektionen måste göras med två styrkor i olika axellägen. Därefter anpassas eventuella terminalglasögon och läsglasögon. Undersökningen ger svar på hur bra ett öga ser; synskärpa eller visus, och vilken + eller - styrka och astigmatisk korrektion som krävs för att ögat ska se optimalt. En synundersökning kan också innehålla en inspektion av ögat i ett spaltlampemikroskop och mätning av hornhinnans radier eller brytkraft.
Glasögon
Efter synundersökning kan du välja bågar av bl a följande märken
Vi arbetar med Rodenstocks glas
Kontaktlinser
Kontaktlinser ger dig en stor frihetskänsla och flexibilitet du antagligen inte känt tidigare. Känslan av att vara rättsynt igen efter att du kanske burit glasögon ett tag. Och dessutom friheten att inte vara begränsad av sina glasögon.Tänk att starta dagen med att sätta på sig sina "nya ögon" och se sig i spegeln utan glasögon. Ingen förminskning eller förstoring av ögonen som annars kan kännas lite besvärligt. Eftersom att kontaktlinserna sitter direkt mot ögat tar man faktiskt bort den annars lite jobbiga förändringen med förstoring eller förminskning av bilden. Allt känns perfekt igen!Kontaktlinser är varken krångligt eller svårt att sköta längre. En del kanske redan provat för några år sedan och upplevde det då lite bökigt. Idag är det otroligt okomplicerat. För att starta med kontaktlinser krävs egentligen bara ett sunt förnuft och ett synfel.Resten hjälper din optiker dig med. Nästan alla kan faktiskt bära kontaktlinser utan problem. Ögonen är dock olika på människor och därför behövs det en individuell tillpassning av rätt material och form efter dina förutsättningar. Närsynt, översynt, astigmatisk eller ålderssynt spelar ingen roll längre. Tillsammans diskuterar fram ett lämpligt alternativ för just dina ögon.
Linsboxen
LinsBoxen är ett sätt att alltid ha tillgång till fräscha linser hemma men också tryggheten med friska och fräscha ögon! Med LinsBoxen erbjuds du ett helt koncept som både garanterar dig dina så viktiga kontroller genom Legitimerade optiker, samtidigt som du kan luta dig tillbaka och få linserna månadsvis direkt hem i brevlådan. Betalningen sker smidigt via autogiro. Optikerna finns tillgängliga över hela landet för dig utan att det kostar dig något extra. Allt ingår i ditt månadsabonnemang. Inga extra avgifter tillkommer. Tala med din optiker om LinsBoxen och läs mer på linsboxen.se
Copyright © 2023 Oscar Carlsson Ur & Optik, Storgatan 18, 352 31 Växjö Tel: 0470-122 59
Arbetsplatsanpassade glasögon
Arbetsplatsanpassade glasögon Arbetsgivaren är enligt lag skyldig att tillhandahålla synhjälpmedel, exempelvis särskilda för arbetet utprovade glasögon, om en arbetstagare får besvär med synen. Förutsättningen är att lämpliga korrektionsglas för normalt bruk inte är tillräckliga för att eliminera uppkomna besvär. För bildskärmsarbete gäller dessutom att andra för synergonomin viktiga faktorer har anpassats till rådande situation. Reflexer, flimmer, kontrast, belysning, bländning och synavstånd är exempel på sådana andra faktorer som kan behöva uppmärksammas. Enligt Arbetarskyddsstyrelsens föreskrift AFS 1998:5 skall anställd, som normalt skall arbeta vid bildskärm mer än 1 timme per dag eller som får synbesvär genomgå synundersökning. Synundersökningen skall därefter genomföras med regelbundna intervaller eller när arbetstagaren besväras av synkraven i arbetet. Arbetstagaren skall av arbetsgivaren tillhandahållas särskilda glasögon, som är utprovade för arbetet, om synundersökningen visar att sådana behövs och att glasögon för normalt bruk inte kan användas.
Enkelt Linser direkt hem i brevlådan och med månadsvis betalning Tryggt Regelbundna kontroller av dina ögon ingår Säkert Tillgång till legitimerade optiker över hela landet